Er du en ung musiker som ønsker å utforske kvensk musikk?

Bilde av en musiker som spiller mandolin og en som spiller fele utendørs. I bakgrunnen er det et bål hvor mennesker sitter rundt og prater sammen.

JM Norway inviterer til kvensk musikkverksted i Skallelv 31. juni - 2. august!

Verkstedet er en møteplass for musikere med interesse for kvensk kultur, der man får mulighet til å bli bedre kjent med kvensk musikkarv og skape grunnlag for nye samarbeid og musikkprosjekter. Gjennom en helg med workshops og foredrag skal vi lære mer om kvensk kultur og historie, utveksle erfaringer, skrive musikk og sammen se på hvordan fremtiden for kvensk musikk kan se ut.

Verkstedet er for deg som er mellom 16-30+ år, har interesse for musikk, har kvensk tilknytning eller er interessert i kvensk musikk. Verkstedet tilpasses og passer for både profesjonelle, nyutdannede, hobbymusikere og DJ-er. Ved søkere over 30 år, blir de som ennå ikke har hatt mulighet til å utforske sin kvenske side prioritert.

Vi har med oss noen fantastiske kvenske musikere som er instruktører. Blant annet Arve Henriksen, Aaret Duo og Klara Pasma. Gjennom to dager vil du få mulighet til å lære hvordan de jobber med musikk, og hvordan den kvenske tradisjonen er en del av deres musikkering. Vi har arrangert Kvensk musikkverksted tidligere, hvor fokuset primært var på tradisjons- og slåttemusikk. Under denne utgaven av verkstedet er vil vi jobbe med å utforske nåtiden og fremtiden for kvensk musikk, og hvordan dagens musikere kan bruke sin kvenske identitet innenfor en rekke ulike sjangre. 

På verkstedet vil du:

  • Møte andre musikere med interesse for kvensk musikk

  • Lære mer om kvensk musikkarv gjennom foredrag og workshops

  • Utforske hvordan kvensk musikkarv kan brukes i den musikken du lager, og hvordan fremtiden for kvensk musikk kan se ut.

  • Møte dyktige foredragsholdere med kompetanse på kvensk musikk og historie.

  • Få muligheten til å dele erfaringer og lufte ideer, tanker og problemstillinger knyttet til kvensk identitet

Verkstedet arrangeres i forbindelse med festivalen Lyden av Skallelv. Som deltaker på verkstedet får du reise, overnatting og diett dekket for dagene verkstedet avholdes. I tillegg til inngang på festivalen og mulighet til å delta på de spennende aktivitetene som foregår der.

Det er gratis å delta på verkstedet.

Høres dette ut som noe for deg? Fyll ut skjemaet under! Vi tar kontakt etter søknadsfristen med svar på din deltakelse og mer praktisk info.

Spørsmål? Ta kontakt med ingrid@jmn.no ved spørsmål.

PÅMELDINGFRIST: 15. mars

SØKNADSSKJEMA HER!

 

INTSTRUKTØRENE:
Gro Raattama
har spilt kvensk og norsk folkemusikk i mange år i Lakselv spellemannslag, er folkedanser og kvensk ildsjel. Hun har også studert kvensk språk og kultur ved UiT, og er kvensktalende. Hun underviser i fele, folkemusikk og kvensk sang ved Porsanger kulturskole.I tillegg jobber hun som freelancer med fokus på rekrutteringsprosjekter innen folkemusikk, samt oppdrag innen kvensk språk, som innleser av kvensk tale til spill, apper m.m. Gro er vokalist og felespiller i nystartede Aaret duo, sammen med Jani Suvanto på cittern. Duoen fremfører trad. og nyskrevet folkemusikk med røtter i kvensk kultur. Duoen spilte i 2024 flere konsertforestillinger bygd rundt Alf Nilsen-Børsskogs dikt.

Arve Henriksen er kjent for sitt brede musikalske virke, blant annet med Supersilent, Trio Mediaeval, og prosjekter som Saumur, Jakob Bro og Warped Dreamer. Henriksen har i senere år utforsket sin egen kvenske bakgrunn, og hans interesse for kvensk kultur og identitet har resultert i flere viktige musikkprosjekter. Et av de mest markante prosjektene har vært hans album Merimies muistelee (2022). I tillegg til dette, har han skrevet kvensk teatermusikk, filmmusikk og fremført et kvensk bestillingsverk. I 2024 ble han tildelt Sibeliusprisen for sin innsats for å fremme kvensk musikk og identitet, og for å gi oss ny innsikt i en ofte neglisjert del av norsk-finsk kultur.

Klara Pasma er en singer-songwriter fra Tornedalen. Hun skriver og synger sanger på svensk og meänkieli. De bygderomantiske tekstene handler ofte om å tørre å være seg selv, og skildrer det vakre og det stygge med tornedalsk kultur. I 2022 sang hun på meänkieli foran kongefamilien og over en million TV-seere under nasjonaldagskonserten på SVT. I 2024 sang hun igjen foran kongelige da kongeparet besøkte Pajala den 6. juni. Klara var opprinnelig en "ummikko", altså en person som ikke kunne meänkieli, men har lært seg mer meänkieli gjennom sin låtskriving.

Flere instruktører presenteres fortløpende.

JM Norway