Tar opp kampen for et inkluderende musikkliv
Rundt 80 deltakere fra over 15 land var samlet på Voksenåsen 2.-5. oktober for å utveksle sine erfaringer og kunnskap gjennom over 40 workshops, seminarer og arbeidsmøter. Med både erfarne og helt ferske girls rock camp-arrangører til stede ble det mange gode diskusjoner, blant annet om pedagogikk og metode, finansiering, normkritikk, konflikthåndtering, mangfold og likestilling, rekruttering, og mye mer.
Fredag 4. oktober tok konferansen veien til Ingensteds i Oslo sentrum, der norske kulturaktører var invitert til et seminar for å høre mer om forskjellige prosjekter som GRCA-nettverket holder på med, og for å dele erfaringer fra eget arbeid med mangfold og likestilling i musikklivet. Her hørte vi blant annet om Girls Rock Dublin sitt arbeid med å opprette en utlånsordning for musikkinstrumenter, Girls Rock London sin First Timers-festival der nybegynnere får muligheten til å spille instrumenter i band for første gang, og det internasjonale MEME-prosjektet som fant sted i fjor. Av de norske aktørene fikk vi høre fra Ella Marie Hætta Isaksen om hennes erfaringer med å kombinere aktivisme og musikkarriere, og fra Unge Lovende Kulturkvinnenettverk, et facebooknettverk for kvinner som jobber i norsk kultur- og medieliv. Det ble en inspirerende og innholdsrik kveld, som ble avsluttet med middag, konsert og fest på Hausmania.
GRCA, eller Girls Rock Camp Alliance, er et internasjonalt nettverk med over 100 medlemmer over hele verden, som jobber med å arrangere bandcamps for jenter, trans og ikke-binær ungdom. Gjennom dette arbeidet jobber bevegelsen med å styrke mangfoldet i musikkbransjen i sine land, men også å bygge opp selvtilliten til ungdom som er i en sårbar posisjon. I disse dager kan vi se en kraftig vekst i antallet camps over hele verden. “Over bare de siste seks månedene har vi mottatt minst 10 henvendelser fra folk som har startet eller jobber med å starte en ny camp,” sier Sofie Søndervik Sæther, programansvarlig i JM Norway og styremedlem i GRCA.