MOVE
Spørsmål og svar

 

Hva gjør man som MOVE-deltaker?

Som deltaker i MOVE jobber man frivillig som prosjektmedarbeider i en av våre partnerorganisasjoner. På ulike måter vil man bli engasjert i musikk-og kulturprosjekter som er til for å utvikle og forme lokalsamfunnet du har blitt en del av, og som har et særlig fokus på arbeid for likestilling, tilgang til musikk og kultur, og unges påvirkning på samfunnet. Deltakere vil både jobbe for eksisterende prosjekter, og få muligheten til å sette i gang sine egne. Dette kan for eksempel være planleggingen og gjennomføringen av konserter og festivaler, workshoper og musikkundervisning. I tillegg kan du få erfaring med film, foto, blogging og informasjonsarbeid, samt studio- og teknikerarbeid. Arbeidsoppgaver og arbeidshverdagen varierer fra person til person og organisasjonens spesifikke behov, og man vil få muligheten til å legge opp den sammen med sin lokale leder etter introduksjonsperioden av utvekslingen.

Som en vanlig arbeidsplass kan det være mer og mindre hektiske perioder i løpet av ti måneder. Du vil også følge vanlige feriestrukturer i det landet og den organisasjonen du reiser til.

Hvor reiser man på utveksling og kan jeg velge det selv?

Norske deltakere drar enten til Malawi og jobber i Music Crossroads Malawi i Lilongwe eller Mzuzu, eller til Sao Paulo-regionen i Brasil gjennom Sustenidos til musikkkonservatoriet i byen Tatui. Organisasjonene jobber på ulike måter med musikk, unge og samfunnspåvirkning. Enkelte deltakere fra Brasil og Malawi vil dra til Norge og til Trøndertun Folkehøgskole.

Det er mulig å si ifra hvis man ønsker seg til et av landene, men det er vi som til slutt velger stedet vi ønsker å tilby deg plass på. Dette er fordi vi forsøker å parre dine interesser, ønsker og motivasjon med den organisasjonen som er mest egna til å tilby dette. Uavhengig av hvilket land man reiser til vil man bo og jobbe med mennesker fra alle tre land, og dermed også ha muligheten til å lære og samspille med alle kulturer og musikktradisjoner.

Koster det penger å være med på MOVE?

Man må ikke betale noen egenandel for å delta på MOVE. Som deltaker får man dekket utgifter til reise, vaksiner, visum, forsikring (helse og reise), språkkurs og bosted. Du mottar også et månedlig stipend som dekker nødvendige hverdagskostnader som mat og lokal transport. Når det er sagt er det ingen garanti for at MOVE vil være gratis, i den forstand at du må selv dekke private kostnader som f.eks reising i området under ferier, ekstra bagasje og andre utgifter som strengt tatt ikke er nødvendig.

Må man kunne portugisisk for å dra til Brasil?

Nei, det er ikke et krav at man kan snakke portugisisk for å reise til Brasil. Deltakere som skal dit vil ha digitalt språkkurs i forkant, samt fysiske språktimer i introduksjonsperioden etter man har kommet fram. Det er derimot en fordel hvis du kan litt allerede, da det vil hjelpe deg med å falle på plass tidlig i utvekslingsoppholdet.

Hvilke erfaringer bakgrunn prioriterer dere i utvelgelsesprosessen?

Hvem som får plass i MOVE avhenger av ulike hensyn og behov for hvert enkelt år, og det er ofte en kabal som skal gå opp. Vi ønsker en representativ og mangfoldig gruppe med mange slags musikalske, profesjonelle og personlige bakgrunner. Det vi prioriterer i utvelgelsen er ditt engasjement og ønske om å bidra, engasjere deg og lære i en internasjonal og interkulturell kontekst.

Jeg har søkt tidligere og ikke fått plass. Kan jeg søke igjen?

Du kan gjerne søke igjen selv om du tidligere ikke fikk plass. Ofte har vi mange gode individuelle søkere, og valg kan tas på bakgrunn av musikalsk sammensetning, livsfase og kjønnsbalanse.

Kan jeg OGSÅ søke det året jeg fyller 25?

Ja, du kan få plass på MOVE når du har fyllt 25 år.

Hvor mange reiser sammen?

Antallet deltakere varierer fra år til år, og det har vært alt fra 11-24 deltakere til sammen på tvers av kontinenter. I hvert enkelt land er man mellom 4-6 deltakere som bor og jobber sammen. Ofte er det mellom 4-6 norske deltakere fordelt til de ulike landene.

Er vi der for å hjelpe befolkningen?

MOVE-utvekslingen er ikke et bistandsprosjekt – det vil si at vi ikke drar til et annet land med mål om å ensidig hjelpe eller lære bort. I MOVE får man muligheten til å tilegne seg internasjonal arbeidserfaring, utvikle seg selv som leder, musiker, og privatperson, samt bidra med kulturelle perspektiver og andre metoder i et land der det norske ikke er normen. Dette gjør vi gjennom gjensidig utveksling av kunnskap, verktøy, og innsikt med meddeltakere og partnerorganisasjoner. Når du kommer hjem til Norge vil etterarbeidsperioden være en viktig del av denne kompetanseutvekslingen, der du som deltaker er med på å gjøre det norske musikk- og kulturfeltet mer aktuelt, internasjonalt retta og mangfoldsrikt.

Hva er etterarbeid?

Etterarbeid er perioden etter utvekslingen der du er engasjert i JM Norways prosjekt- og informasjonsarbeid. Dette arbeidet tilpasses hver enkelt deltaker og kan gå over to måneder rett etter utvekslingen, eller tilsvarende mengde arbeidstimer fordelt på et nytt kalenderår. Etterarbeid er en sentral del av prosjektet der du som deltaker får arbeidserfaring og et større nettverk fra din egen kontekst, og bidrar til å utvikle og forbedre arbeidet vi gjør gjennom det du har lært og tilegnet deg av perspektiver. Eksempler på hva du kan engasjere deg i er prosjektene våre LOUD, Taktskifte, Kulturintro, Dolvot, Ethno Arctic, for å nevne noe. I tillegg er mange involvert i kommunikasjons- og informasjonsarbeid, samt aktiviteter og oppgaver tilknyttet nye runder med MOVE utveksling. Deltakere får også stipend for etterarbeidsfasen.

 

Har du flere spørsmål?
Ta kontakt med prosjektleder Siri Thorsen på telefon 930 29 150 eller epost
siri@jmn.no.