Utveksler erfaringer på tvers av landegrenser

 
 

Denne sommeren lanserte JM Norway og AKKS et lederutvekslingsprogram mellom LOUD! og den islandske søsterorganisasjonen Stelpur Rokka!

Tre ledere og frivillige fra LOUD! – Jentenes bandleir fikk i år for første gang mulighet til å reise til Island og arbeide på en av leirene arrangert av Stelpur Rokka! På samme måte tok LOUD! i år imot tre representanter fra den islandske organisasjonen, som deltok på leiren for jenter mellom 11 og 14 år.

Leirene er tilknyttet nettverket Girls Rock Camp Alliance (GRCA) som utgjøres av over 60 bandleirer over hele verden. Lederutvekslingsprogrammet skal gjøre det mulig å dele kompetanse og erfaringer fra leirene, med det overordnede målet å skape et trygt og inspirerende leirmiljø for unge, musikkinteresserte jenter.

– Vi tror utvekslinger som denne kan være en bra måte å få ny inspirasjon og idéer for lederne og til leirene her hjemme. Prosjektet kom igang etter konferansen i den europeiske Girls Rock Camp Alliance i fjor, og vi håper å kunne inkludere flere land i neste runde av utvekslingen, forteller prosjektleder Sofie Søndervik Sæther.

Islandske Dana Rún Hákonadóttir var en av dem som i år tilbrakte en uke på LOUD! sammen med en gjeng begeistrede, spilleglade leirdeltakere. Dana er utdannet innen Music and Media Management og Marketing i London, og har lang fartstid i musikkbransjen gjennom arbeid med festivaler og management. I dag sitter hun i GRCAs europeiske utvalg, jobber som frivillig på Stelpur Rokka!’s bandleirer og har ansvar for Stelpur Rokka!’s «Off Venue» på den prestisjetunge festivalen Iceland Airwaves. For Dana var det selvsagt å søke om å få bli med i lederutvekslingsprogrammet:

– I love being able to work with those amazing kids who have their future coming. Being a role model for them is great and being able to give them some inspiration is even greater. However, what gives me the most is the inspiration the kids give me, forklarer hun.

13517463_10154270472068194_4269479127174945722_o

Dana (til venstre), Rósa og María tilbrakte en uke på LOUD! i sommer. Foto: Dana Rún Hákonardóttir

De islandske frivillige hadde en sterk tilstedeværelse på LOUD! og deltok aktivt i lek, aktiviteter, musikkundervisning og workshops. Dana fikk blant annet ansvar for å snakke med deltakerne om band-image og pressefoto som del av en promoworkshop, og var også den som tok de offisielle bandbildene til alle de nydannede LOUD!-bandene den aktuelle uka.

– LOUD! was amazing. I loved every single party of it. I really liked their structure, how they set up the camps and how they treat the kids. They play a lot, which I also like because they use the playing for teaching. I got to know some amazing people whom I believe have become my very good friends after the camps.

Uken etter sendte LOUD! avgårde tre norske representanter til Island, som skulle få tilbringe en uke i Reykjavík der Stelpur Rokka! arrangerte bandleir for jenter mellom 13 og 16 år. Julie Falkevik Tungevåg var en av de tre, sammen med praktikant i JM Norway Vilde Ilkama Nupen og kvelds-/aktivitetsleder og LOUD!-veteran Ida C. B. Jacobsen. Julie er utdannet musiker og musikkpedagog, og har også vært med som leder på LOUD! fra oppstarten i 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Undervisning på dagtid, turisme på kveldstid – Ida, Julie og Vilde ved populære Geysír. Foto: JM Norway.

– Sommeren 2016 passet ingen av LOUD!-leirene for meg, men så så jeg at det skulle være utveksling til Island. Da så jeg mitt snitt til å kanskje få dratt på camp likevel, og sendte inn en søknad. Jeg var nysgjerrig på hvordan andre land planlegger og gjennomfører tilsvarende leirer, og Island er i tillegg et veldig spennende land som jeg alltid har hatt lyst å reise til, forteller hun.

De norske frivillige ble tatt godt i mot på Stelpur Rokka! og bidro med bandundervisning, kommunikasjonsarbeid og hver sin workshop i henholdsvis selvforsvar, studioproduksjon og sampling/elektronikk. Foruten å være bandleder steppet Julie også inn som trommelærer, da den islandske læreren var blitt syk.

Stelpur Rokka! var en spennende og lærerik camp-uke på mange måter. Mange kreative og positive deltagere, kule ledere, bra workshops, spennende instrument-timer og seminarer. For å trekke fram en turist-ting som var spennende, så må det blir Geysirene! For et snodig og kult fenomen!

13723964_1206104642735846_6415804878581114702_o

Forberedelser til workshop i sampling og elektronikk. Foto: Stelpur Rokka.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *