– Ta Kagunda!

 

Ta Kagunda er en satsning som skal gi unge jenter ferdigheter og selvtillit til å spille musikk.

Prosjektet skal samle unge jenter i både Malawi, Mosambik, Brasil og Norge til perkusjonssamspill. Det ble startet opp av to av årets MOVE-deltakere i Malawi, nemlig Karoline Regine Kaarbø Asskildt (Norge) og Eduardo Henrique Scaramuzza Tubaldini (Brasil). De så et behov for å gi unge jenter muligheten til å spille trommer og perkusjonsinstrumenter. Sosiale strukturer og misoppfatninger om musikklivet var blant faktorene som stod i veien for dette.

Asskildt og Ta Kagunda

Asskildt i aksjon med noen av prosjektets deltakere.

– Ved å gi dem tilgang på det som ofte omtales som utypiske instrumenter for jenter, kan de være med på å utfordre rollene kvinnelige musikere har i Malawi, utdyper Asskildt.

Et annet utgangspunkt for Ta Kagunda er å skape interesse og kunnskap om lokale og tradisjonelle rytmer og musikk.

Ved oppstarten av prosjektet erfarte lederne at mangel på instrumenter gjorde musikkprosjekter vanskeligere å gjennomføre. Løsningen ble dermed å både benytte seg av de perkusjonsinstrumentene som kunne oppdrives, i tillegg til å lage instrumenter selv.

– I Nkhotakota lagde vi 54 agôgoer (et rytmeinstrument med klokker), triangler og shakere til bruk på musikkskolen. De ble også solgt på Nkhotakota Music Festival, forteller Asskildt som sammen med de andre MOVErne var med på å arrangere festivalen.

Storstilt produksjon av agôgoer.

Storstilt produksjon av agôgoer.

Videre forklarer hun at perkusjonsinstrumenter er velegnet for nybegynnere, noe som resulterer i en bratt læringskurve og tilhørende mestringsfølelse for de unge jentene.

Nå skal Ta Kagunda (som for øvrig betyr «slå det» på språket chichewa) etableres også utenfor Malawi. Ved hjelp av Asskildt, Tubaldini og den neste delegasjonen MOVE-deltakere, skal prosjektet nemlig få avgreininger til Mosambik, Brasil og Norge. Her hjemme kan du oppleve Ta Kagunda under Verdens kuleste dag i Oslo i august.

Følg med på Ta Kagundas Facebook-side. Her finner du en mini-webserie som gir et innblikk i lokale musikktradisjoner. Først ute er John Peter Makawa, Ta Kagundas ambassadør i Malawi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *