12 Parkerte Pianoer

 
 

Etter en rekke flotte åpninger kan JM Norway skilte med å ha plassert ut 12 pianoer over vårt langstrakte land

Fra begynnelsen av mars ankom de første klaverene sine utparkeringssteder. Det utgjorde startskuddet for en lang rekke åpninger – med snorklipping og prominente kulturpersoner og politikere, og ikke minst pianospillende barn og ungdom.

Men ”Parkert Piano” var i gang allerede forrige høst. I august 2015 ble det første flygelet parkert ut på Østbanehallen i Oslo med en storslått åpningsseremoni. Blant gjestene var kulturbyråd Hallstein Bjercke, jazzpianist og komponist Erlend Skomsvoll og artist Synne Sanden.

Bånd

Ordfører Leif Malvin Knutsen klipper snora på Karmøy. Foto: Sofie Søndervik Sæther.

Etter lanseringen ble kulturinstitusjoner og egnede arenaer over hele landet invitert til å søke om et parkert piano. Ikke mindre enn 35 velbegrunnede søknader rulla inn. Ut fra disse søknadene ble 12 institusjoner plukket ut til å få sitt eget Parkerte Piano til odel og eie.

19. mars ble det første pianoet innviet av pianist Wolfgang Plagge på Fagernes kjøpesenter. Videre ble pianoer parkert ut i Nordfjord, på Finnsnes, på Oslo Lufthavn Gardermoen, på Hønefoss, i Skien, på Nordkapp, på Trondheim Lufthavn Værnes, i Volda, på Karmøy, på Hamar og på Gjøvik.

Åpningene har hatt ulikt innhold fra sted til sted – alt fra niårige trompetister til gruppa Vamp. En fellesnevner er såkalte pianomøter, der et ungt talent – gjerne fra den lokale kulturskolen – spiller side om side med en profesjonell musiker. I sistnevnte kategori finner vi tidligere nevnte Wolfgang Plagge, i tillegg til Liv Glaser, Sergej Osadchuk, Nils Anders Mortensen og Håvard Gimse.

Da snora ble klippet på Hamar Kulturhus 20. mai, var alle klaverene ferdig utparkert. Nå skal de brukes til små og store arrangementer av lokale kulturinstitusjoner for og med unge musikere de tre neste åra. Samtidig håper JM Norway at de parkerte pianoene vil brukes av forbipasserende og åpne for små musikalske lommer der du minst venter det.

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9208 kopi

Vamp spiller konsert på Oslo Lufthavn. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

13244080_1318685728240504_2575557142625573447_o

Kulturhussjef Terje Gloppen åpner Parkert Piano på Hamar Kulturhus Foto: Pål Buset.

NORDKAPP

Nils Anders Mortensen sammen med unge talenter på Nordkapp. Foto: Tine Tyldum.

SKIEN jazzpianist Eyolf Dale og fire talenter fra Skien kulturskole Ingrid Eriksrød (13), Jarle Jensen (16), Emma Bang Synnes (16) og Anne Lise Doan (15) innvier nytt piano gitt av JM NorwaySnora ble åpnet ordfører Hedda Foss Five og Eyolf Dale. Hedvigs hybel, bibliotekfoajeen i Ibsenhuset 4. mai 2016 Foto: Jan Bjørn Taranrød

Jazzpianist Eyolf Dale innvier Parkert Piano i Skien. Foto: Jan Bjørn Taranrød

Parkert piano_Bente Mangerud og John Inge Bj+©rings+©y

Bente Mangerud og John Inge Bjørningsøy på Spinneriet i Volda. Foto: Jan Åge Sundnes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *