Storslått åpning av Parkert piano på Oslo Lufthavn

 
 

Kulturskoleelever og profesjonelle musikere bød på store musikkopplevelser 21.april.


Foto av Ingrid Andsnes over: Johnny Vaet Nordskog.

Da vi i JM Norway først åpnet for å gjennomføre prosjektet Parkert piano i Norge, var flyplassene umiddelbart det vi tenkte på som mulige utplasseringsarenaer. Flyglet som ble parkert på Gardermoen torsdag 21. april er det fjerde i rekken av 13 pianoer og flygler som denne våren plasseres utover hele landet. Dette ble markert med en storslått åpning til glede for inviterte gjester og nysgjerrige forbipasserende, i regi av Avinor og Ullensaker kommune. Åpningsprogrammet var tettpakket med fantastiske musikalske innslag av profesjonelle og anerkjente musikere, side om side elever fra Ullensaker Kulturskole.

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9030 kopi

Ullensakers Ordfører Tom Staahle er strålende fornøyd med å kunne erklære Parkert Piano Oslo Lufthavn for åpnet. Områdedirektør Thorgeir Landevaag til høyre. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Områdedirektør ved OSL, Thorgeir Landevaag, ønsket samtlige oppmøtte velkommen og Parkert Piano Gardermoen ble så offisielt erklært åpnet av Ordfører i Ullensaker, Tom Staahle, som holdt tale og klippet rød snor med gullsaks.

– 2016 er for OSL et veldig spennende år. Det er et krevende år i forhold til antall passasjerer i de trange lokalene, samtidig skal vi åpne det nye gradvis. Det blir hektisk, både for oss som jobber her og for passasjerer, og da er det ekstra fint at vi har fått et piano her så vi kan høre noen trillende toner når det blir på det verste, forklarte Landevaag i sin velkomst.

Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Pianomøte – Jin Le Tran og Ingrid Andsnes. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Og trillende toner ble det utvilsomt da det ble klart for programmets første musikalske innslag. Dette var et såkalt pianomøte mellom 19 år gamle Jin Le Tran, elev ved Ullensaker Kulturskole, og Ingrid Andsnes, en av de mest ettertraktede og lovpriste pianistene vi har i Norge. De innviet Schimmel-flyglet med et firhendig pianostykke ved navn «Berceuse» fra Dolly Suite av Fauré. JM Norway har i forbindelse med Parkert piano-prosjektet vært pådriver for disse møtene, der et ungt talent får mulighet til å spille sammen med en profesjonell utøver, med samspill- og formidlingsglede i fokus.

– Det er veldig stas for oss å kunne døpe dette fantastiske flygelet med en «Berceuse», som er en vuggesang. Det blir på en måte å vekke opp denne babyen her sakte, rett og slett med en liten vuggesang skrevet for en ett-åring av Fauré, sa Andsnes i forkant av den vakre fremføringen.

Isold Apeland, elev ved Ullensaker Kulturskole, stod for programmets neste innslag og fremførte en nydelig, egenkomponert sang ved navn «Solen», flott akkompagnert av piano og gitar. Den store publikumsmassen som etter hvert hadde samlet seg rundt flyglet fikk deretter oppleve selveste Vamp fremføre to av sine mest kjente låter, «Tir n’a Noir» og «Liten fuggel». Vamp er for tiden på turné, og akkurat den 21.april hadde de reist fra Gjøvik til Ullensaker, for å holde konsert i Ullensaker Kulturhus samme kveld. De tok likesågodt turen innom Parkert Piano først, til gledelig overraskelse for reisende og ansatte.

Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Vamp er på turné og stakk likså godt innom åpningen av Parkert Piano. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

Resten av programmet bød på pianosatsen «Alborada del Gracioso» fra Miroirs av Ravel, fremført av Ingrid Andsnes, «Downtown» av Petula Clark som firhendig pianostykke, fremført av kulturskoleelevene Lisa Dreessen og Synne Gilbu, samt to låter av det lokale bandet So Are We. Daglig leder i JM Norway og tidligere prosjektleder for Parkert piano, Tine Tyldum, var tydelig begeistret over arrangementet og uttrykte i sin tale at hun gleder seg til å følge med på aktiviteten videre.

– Det første flyglet som ble plassert ut var i Østbanehallen i Oslo og der har det blitt en tendens at det er – stort sett unge –musikere som setter seg ned og spiller piano. Det håper vi skjer her også, og at det kanskje er en del musikere som skal på reisefot som gir en liten konsert på veien, eller etablerte musikere som skal på turné, som Vamp, sa Tyldum under åpningen.

Prosjektleder i Avinor, Kristin Olsen, og talsmann og prosjektarbeider ved Kulturenheten i Ullensaker kommune, Arnfinn Algarheim, håper på det samme.

– Magien vil jo også skje når forbipasserende dukker opp og begynner å klimpre på pianoet uten at noen vet det på forhånd, forklarer Algarheim.

I samarbeid med Avinor jobber han med å få på plass Parkert piano-arrangementer på Oslo Lufthavn de kommende tre årene, ved siden av det som forhåpentligvis kommer til å oppstå av spontane musikalske situasjoner.

– Vi må ha litt events fremover i forbindelse med høytider og peak-perioder her på flyplassen. Som Torgeir sa i stad, vi er inne i et år med ekstremt mye ombygginger og det er masse som skjer. Vi bygger om, og det blir trangere, smalere, mørkere og tristere før det blir helt flott! I den tiden hvor vi bygger så trenger vi litt glede og det her er jo et supert tiltak, forteller Olsen.

På spørsmålet om Avinor håper på store forsinkelser, flygelederstreik eller tilsvarende fremover, for at reisende skal få tid til å benytte seg av flyglet, humrer Kristin Olsen.

– Nei, det gjør vi ikke. Men det er jo kjempefint, for det er jo mange også som bruker oss som en hub og reiser videre herfra. Da blir det gjerne litt ventetid. Å kunne slå i hjel den ventetiden ved å ha en musikalsk hyggelig session her, det må jo være helt topp!

Her følger flere bilder og en liten video fra åpningen:

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9124

Isold Apeland synger sin egen låt «Solen», backet opp av nesten hele besetningen i So Are We. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9221 kopi

Inviterte gjester, forbipasserende reisende og ansatte ved Oslo Lufthavn koste seg alle under åpningen. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9174 kopi

Vamp fikk mange mennesker til å stoppe opp og nyte et øyeblikk med musikk. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9376

– Jeg hadde lyst til å spille et stykke med masse noter og mye lyd, slik at dere kan få høre hva dette flygelet kan få til, sa Andsnes og fremførte «Alborada del Gracioso» av Ravel. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9409

Lisa Dreessen og Synne Gilbu fremførte «Downtown» av Petula Clark. Foto: Johnny Vaet Nordskog.

JohnnyVaetNordskog_parkert_piano_JohnnyVaetNordskog_web_MG_9439

Folkpop-bandet So Are We fremførte de nydelige låtene «Streets» og «Follow me». Foto: Johnny Vaet Nordskog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *