MOVE-deltakere arrangerte festival i Malawi

 
 

MOVE-deltakerne har hatt stor suksess med årets Nkhotakota Music Festival. – Dette har vært enormt givende, sier Karoline Kaarbø Asskildt.

The Nkhotakota Music Festival er et av de lokale kulturinitiativene som MOVE-deltakerne i Malawi er involvert i. 26. mars gikk festivalen av stabelen for fjerde gang.

Foto over: Ole Tveit Hana.

– Å gjennomføre festivalen er den største oppgaven jeg og Bjørnar har ved siden av den daglige driften av musikkskolen, forteller Karoline.

Sammen med Bjørnar Kummeneje har hun vært i Nkhotakota i syv måneder. The Nkhotakota Music Festival, som MOVE-deltakerne i Malawi har vært pådrivere for og arrangører av, har på fire år rukket å bli regionens største musikk- og kulturarrangement. Festivalen arrangeres på Nkhotakota Culture Centre, som drives av Nkhotakota Youth Organisation (NYO), den eneste organisasjonen i distriktet som tilbyr kulturaktiviteter og musikkopplæring for unge. Det er også der Karoline og Bjørnar til daglig underviser.

Karoline koser seg på festival. Foto: Eduardo Scaramuzza

Karoline koser seg på festival. Foto: Eduardo Scaramuzza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samarbeid med NYO og med hjelp fra MOVE-deltakerne som holder til i hovedstaden Lilongwe, har Karoline og Bjørnar hatt fullt opp med å planlegge og gjennomføre årets festival.

– Vi har i prinsippet hatt hovedansvaret for booking, all artistkontakt og alt det tekniske. Dette i tillegg til promo, markedsføring og sosiale medier. Festivalen i år var en enorm suksess, og folk her sier de aldri har sett så mange mennesker på senteret.

Populær festival. Foto: Eduardo Scaramuzza

Populær festival. Foto: Eduardo Scaramuzza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På plakaten i år stod unge lovende malaviske navn som Faith Mussa, Konkalazi og Neil and the New Vibration, og også senterets eget husband The Zebra Band. Karoline og Bjørnar opptrådte i tillegg med folkemusikkbandet Chitenge Boys, som nå består av alle MOVE-deltakerne i Malawi. Utover dette ble det slam poetry fra Menes la Plume og dans fra senterets Traditional Youth Dance Troupe.

Funk fusion-bandet Konkalazi. Foto: Eduardo Scaramuzza

Funk fusion-bandet Konkalazi. Foto: Eduardo Scaramuzza

Karoline er ikke i tvil om hvordan det har vært å arrangere festival så langt hjemmefra.

– Dette har vært enormt givende, og det er veldig kult at så mange fra lokalsamfunnet kom og nøt godt av festivalen. Det har også vært veldig gøy å kunne ta en så voksen rolle i et så stort arrangement, og å kunne sette sitt eget preg på det.

Sammen med Eduardo Scaramuzza, MOVE-deltaker fra Brasil som bor i Lilongwe, har hun også startet opp et perkusjonsprosjekt ved navn Ta Kagunde. Ved hjelp av lokale krefter i Lilongwe og Nkhotakota lager Eduardo og Karoline perkusjonsinstrumenter fra ulike steder i verden.

Perkusjonsinstrumenter kunne kjøpes på festivalen. Foto: Eduardo Scaramuzza

Perkusjonsinstrumenter kunne kjøpes på festivalen. Foto: Eduardo Scaramuzza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instrumentene brukes til undervisning, men selges også til inntekt for musikkskolene de arbeider for. Perkusjonsinstrumentene kunne blant annet kjøpes under festivalen. Ta Kagunde-prosjektet ønsker å bidra til å skape økt deltakelse og interesse for musikalske aktiviteter blant ungdom i Malawi, og særlig blant unge jenter.

Synes du det virker interessant å reise på utveksling med MOVE? Følg med. På nyåret 2017, åpner vi for nye søkere.

Ønsker du å se mer av Nkhotakota Music Festival, så kan du sjekke ut denne videoen fra fjorårets festival:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *