JM Norway tok turen til Brasil

 
 

For første gang i historien er Brasil en del av MOVE-prosjektet. Nylig tok derfor to av våre ansatte turen dit for å besøke våre deltakere og møte de lokale samarbeidspartnere i MOVE.

Vi ba Kine Lundervold fortelle litt om turen og om samarbeidet med den brasilianske organisasjonen Projeto Guri.

– Hei Kine! Du og Tine Tyldum har nettopp vært i Brasil i forbindelse med MOVE-prosjektet. Kan du fortelle litt om hva dere gjorde og hvem dere møtte?

– Tine og jeg besøkte Brasil i forbindelse med et partnermøte vi hadde med søsterorganisasjonene våre fra Brasil, Malawi og Mosambik. Det er stas med alle samlet! Det var min første gang på et partnermøte, så jeg synes det var utrolig spennende og lærerikt. Vi kombinerte MOVE-møter med å bli kjent med Projeto Guri, vår nye samarbeidspartner i Brasil og fikk også fantastisk sightseeing av den enorme metropolen São Paulo. Vi var også i den mindre byen São Carlos, der MOVE-deltakerne våre er på utveksling. Her fikk vi en fantastisk introduksjon fra både ansatte på lokalt nivå og av deltakerne. Det er utrolig flott å se deltakerne i aksjon, man blir veldig stolt!

2015-11-08 18.03.44

Kine Lundervold om turen til Brasil.

–  Hva slags organisasjon er Projeto Guri?

– Projeto Guri har som mål å promotere sosial deltakelse gjennom musikk. Det er en stor organisasjon der 35.000 elever mellom 6-18 år får musikkopplæring gjennom musikkteori, kor og et bredt utvalgt av instrumentopplæring årlig. Projeto Guri har også et eget musikkprogram på institusjoner der tenåringer og barn har vært i konflikt med loven. Det er viktig for Projeto Guri at musikkelevene er aktive og det er mange store og små ensembler som øver og holder konserter ukentlig; de blir virkelig eksponert for opptredener og sceneliv fra tidlig alder. Projeto Guri er tilstede i 320 kommuner i staten São Paulo, og regnes derfor som det største kultur- og sosialprogrammet i Brasil.

–  Hva er typiske arbeidsoppgaver for de norske MOVE-deltakerne Nikolai og Ellen-Martine i São Carlos?

– MOVE-deltakerne er delaktige i ulike musikkaktiviteter som skjer på deres lokale Projeto Guri-senter, men de skal også supplementere med deres kunnskap og ideer der det trengs. De skal lære om hvordan Projeto Guri driver musikkopplæring og ta del i de aktivtenene, samtidig som de kan bidra med sin kunnskap. Nikolai er god på musikkproduksjon og studioteknikk, så der har han mye å bidra med. Ellen-Martine, som cellist, har sin egen cello-gruppe der de kun fokuserer på å spille kreativt for eksempel. I tillegg til det er det planlegging av konserter, festivaler og litt organisatorisk jobb på kontoret.

– Og nå skal det også komme brasilianere hit til Norge?

– Ja, hurra! I januar lander Henofrancy og Aydan i Norge og det gleder vi oss stort til. Etter to uker med forkurs her i Oslo med JM Norway og Youth Camp med Fredskorpset, tar de turen videre til Trøndertun Folkehøgskole. Der skal de være frem til mai og ettter det skal de samarbeide med Trondheim Kommunes Festivalarrangører (FARK) rundt ulike musikkprosjekter. Det blir spennende å se hva slags prosjekter de får til og å følge dem på MOVE-bloggen.

– Så det lover godt for videre samarbeid mellom JM Norway og Projeto Guri?

– Projeto Guri er en veldig flott organisasjon som har masse å bidra med til MOVE-prosjektet, og vår første partner i Latin-Amerika. Vi satser på et godt og langt samarbeid med våre nye venner i Brasil.

Mer informasjon om Projeto Guri kan du finne på deres hjemmeside. Dersom du vil vite mer om hverdagen til MOVE-deltakerne kan du sjekke ut MOVE-bloggen.

Forsidebildet: Alle partnerne samlet. F.v: Mathews fra Music Crossroads Malawi, Alessandra fra Projeto Guri, Tapiwa fra Music Crossroads Mozambique og Tine fra JM Norway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *