Lavterskelopera

 

Hver lørdag møtes operaentusiaster ved et parkert piano i en tidligere jernbanehall.

Denne høsten er det duket for operasang i Østbanehallen hver lørdag. Og hva brukes til å akkompagnere sangerne? JM Norways parkerte flygel så klart!

Vi tok turen til Østbanehallen for en prat med Gjøril Songvoll – initiativtaker for og daglig leder av organisasjonen Opera til folket.

– Hva er bakgrunnen for denne konsertordningen?
– Tidligere stod jeg her og sang opera hver lørdag i halvannet år. Nå er Østbanehallen nyoppusset, og Rom Eiendom kom derfor med forespørselen om ikke vi kunne tenke oss å fortsette ordningen. Så nå skal vi stå her og synge hver lørdag frem til jul.

Opera til folket arbeider for å bringe opera til et ungt og bredt publikum, og derfor er konsertene på Østbanehallen midt i blinken for organisasjonens ambisjon. Organisasjonen arrangerer årlig en rekke konserter og arrangementer over hele Oslo, deriblant Oslo operafestival.

– Jeg synes dette er helt genialt, proklamerer den daglige lederen.
– Når det synges så stopper det folk her. På Oslo Kulturnatt hadde vi jo flere hundre publikummere. Og det er jo det som er så viktig, i alle fall for oss som driver med klassisk musikk og opera – vi trenger hele tiden å være på steder hvor vi kan få nytt publikum.

Opera til folket skal også være en utviklingsarena for unge musikere og sangere.

– Vi bruker etablerte sangere også, men mest unge som er under utdanning eller er helt nyutdannede. Vi skaffer dem jobber, og det er kjempeviktig.

Orienteringen mot barn og unge er en fellesnevner for JM Norway og Opera til folket. Det er derfor gledelig å se at flygelet hver lørdag blir brukt av unge operautøvere under utdanning. Men hva om det ikke fantes noe parkert flygel på Østbanehallen?

– Ja, da hadde vi brukt et el-piano. Vi hadde stått og sunget uansett, men kvaliteten på det vi gjør blir jo så mye bedre takket være dere da. Flygelet er rett og slett en gavepakke, avslutter Songvoll.

Du kan oppleve opera i Østbanehallen hver lørdag fra kl 12.00 – 13.30. Kom gjerne også innom for å spille på flygelet selv, eller la deg glede av andre flinke utøverne som hver dag spiller på vårt parkerte piano.

Her synger sopran Hanne Korsbrekke Askeland akkompagnert av Berhard Greter. Hun studerer til daglig på Operahøgskolen og han på Norges musikkhøgskole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *