Bli kjent med MOVE-deltakerne!

 

Forrige uke dro 10 unge mennesker ut i verden for å spre det glade musikkbudskap. Utvekslingen er et samarbeid mellom JM Norway og en rekke internasjonale musikkorganisasjoner, i tillegg til Fredskorpset.

Deltakerne har reist til Malawi, Mosambik, Brasil og Trondheim. Da det nærmet seg avreise satt vi oss ned for en prat. Vi ønsket å finne ut hvem de er, og hvilke tanker de har gjort seg om utvekslingen.

 

Valgte MOVE fremfor Norges musikkhøgskole

Vil bruke året på å lære andre å spille gitar.

Claus er klassisk gitarist fra Fredrikstad. I år fikk han studieplass hos Norges musikkhøgskole, men da han hørte om MOVE ble valget enkelt.

– Hvorfor søkte du på MOVE?Claus Solbakken

– Jeg synes det er flott å få muligheten til å være med på et slikt prosjekt, forteller Claus.

Han hørte om prosjektet på Universitetet i Oslo, og det fanget hans oppmerksomhet.      

 – Jeg har allerede vært i Mosambik og trivdes godt der, så jeg gleder meg til å dra tilbake og møte folk jeg aldri trodde jeg skulle få se igjen.

I tillegg til dette ser han frem til å få muligheten til å lære mer om musikk, og å lære andre å spille gitar.

– Jeg ønsker å bli flinkere til å lære andre å spille, fortsetter Claus.

Han håper denne erfaringen og kunnskapen vil hjelpe ham videre som musiker.

 

Fra småby i Norge til Malawi

Vil oppleve folkemusikk i ny drakt.

Bjørnar Sollesnes Kummeneje er 21 år, og fra Dale. Han spiller både gitar og bass, men det er bass som er favorittinstrumentet. Nå ser han frem til å lære mer om musikken fra Malawi.

– Jeg har en interesse for folkemusikk og hvordanBjørnar_MOVE musikk fungerer i ulike deler av verden, forklarer Bjørnar.

Han håper musikken han opplever i Malawi vil være til inspirasjon for seg selv og andre. I tillegg til musikken ser han også frem til å danse.                     – Jeg har prøvd litt allerede, men det trengs nok mer øving.

Heldigvis har Bjørnar 10 måneder på seg å lære danse- og musikktradisjonene i Malawi. Likevel er det ikke det han bekymrer seg for.

– Når det kommer til vær og temperaturer liker jeg det best når det er kaldt i luften, så tempraturene i Malawi kan bli en utfordring.

 

I Norge for første gang

– Dere spiser veldig mye brød.

Rebecca Mwalwenje kommer fra nordre del av Malawi, og Assa Matusse fra Mosambik. Nå skal de to bo et år på Trøndertun Folkehøgskole i Melhus.Assa og Rebecca

– Jeg er spent på det første møtet med de andre elevene. Nordmenn kan være litt innesluttet, og jeg er veldig åpen. Jeg håper de føler at de kan komme og snakke med meg, forteller Rebecca.

Assa gleder seg også til å møte de andre, og å få nye venner og kollegaer gjennom musikken.                  
 – Jeg håper vi får satt sammen et band så vi kan skape musikk sammen, sier Assa.

Begge er sangere, og har en stor interesse for musikk. Assa har sunget hele livet og gleder seg til nye utfordringer på Trøndertun.

Rebecca håper hun lærer å spille piano i løpet av tiden på folkehøgskolen.

– Jeg kan allerede synge og spille gitar, så nå vil jeg lære å spille piano, forklarer Rebecca.

Jentene håper de nye medelevene på Trøndertun er interesserte musikktradisjonene fra Malawi og Mosambik, og da spesielt Afro-Pop.

– Det er spennende med ulike uttrykksformer i musikk, og jeg er veldig nysgjerring på hvordan musikken er her i Norge. Samtidig ønsker jeg lære medelevene mer om musikken og tradisjonene fra Mosambik, sier Assa.

Rebecca håper året på Trøndetun vil gi henne kunnskap om organisering og planlegging av kulturarrangementer.

– Lærer jeg meg det kan jeg planlegge og arrangere mine egne konserter når jeg kommer hjem til Malawi, avslutter hun.

 

Til Brasil for å leve kulturen

– Viktig med en positiv innstilling.

Nikolai Gmachl-Pammer er 22 år, og trakterer både gitar og vokal. Utdanningen sin har han fra musikklinja på videregående og NISS. De to siste årene har han jobbet som lyd- og lystekniker. Denne uka dro Nikolai til Sao Carlos. Han ser frem til å leve den brasilianske kulturen.

– Hvorfor meldte du deg på MOVE-programmet?Nikolai_Pammer_lav

– Jeg har lyst til å se verden, men ikke bare ved å feriere. Derfor ser jeg dette som en unik mulighet til å oppleve verden og samtidig gjøre noe annerledes. I tillegg liker jeg tanken på å ikke bare oppleve en annen kultur, men å også leve den, sier Nikolai.

Deltakerne skal nemlig bo i sine respektive land i 10 måneder, noe som burde gi dem god tid til å bli kjent med de lokale forholdene.

Nikolai har en allsidig musikalsk bakgrunn, og i Brasil håper han å bidra som musikklærer, tekniker, studioprodusent og konsertarrangør. Selv ønsker han å lære språket og bli å kjent med den lokale befolkningen.
– Jeg ser på brasilianere som veldig varme, forklarer Nikolai.

– Noen potensielle utfordringer ved å bo i Brasil i 10 måneder?

– Jeg prøver alltid å se det positive, og styre unna det negative. Jeg føler meg forberedt på reisen, og vil prøve å ta ting som det kommer. Det er viktig å ha en positiv innstilling, avslutter Nikolai.

Følg Nikolai og de andre deltakerne på MOVE-bloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *