JM Norway parkerer pianoer

 
 

JM Norway lanserte i dag Parkert Piano. Pianoer og flygler vil bli «parkert» i offentlige rom over hele landet, tilgjengelig for allmennheten. Det første flygelet er på plass i Østbanehallen i Oslo, og ble markert med en storslått åpning. Blant gjestene var kulturbyråd Hallstein Bjercke, jazzpianist og komponist Erlend Skomsvoll og musiker Synne Sanden.
– Vi trenger parkerte pianoer fordi vi trenger musikk der mennesker er, fortalte Skomsvoll under åpningen.

Vi satte oss ned med prosjektleder Tine Tyldum, for å få vite litt mer om Parkert piano.

Pianist Erlend Skomsvoll lærte bort pianokunster til kulturbyråd Hallstein Bjercke

Pianist Erlend Skomsvoll lærte bort pianokunster til kulturbyråd Hallstein Bjercke

– Vi ønsker å formidle kultur der folk er, og hvor man kanskje ikke forventer å møte musikk. Håpet er at flygelet kan være med på å skape små, musikalske øyeblikk i hverdagen, slik tilfellet har vært i flere andre land, sier Tyldum.

Det er likevel ikke kun travle pendlere som kan benytte seg av pianoet, men også unge musikere.

– Et annet viktig formål med Parkert Piano er å skape en ny formidlingsarena for unge musikere, slik at de kan nå et bredere publikum og gjøre seg nye erfaringer. Vi samarbeider derfor med blant andre Norges Musikkhøgskole, Barratt Due musikkinstitutt og Kulturskolerådet. Elever ved disse institusjonene vil til tider holde uannonserte konserter på flygelet.

Tyldum håper også at prosjektet kan være med på å gi det akustiske pianoet et løft.     – Disse hadde før en mer sentral plass i offentlige rom, men har nå måttet vike stadig mer for elektriske pianoer.

– Kan det dukke opp slike pianoer også andre steder?

Sissel Karlsen

Sissel Karlsen fra Sparebankstiftelsen DNB. Vi takker for gaven!

– Ja! Vi begynner på Østbanehallen, og så første oktober kommer det en utlysning hvor festivaler, organisasjoner og liknende kan søke om å få et piano til odel og eie som de setter ut i sitt nærmiljø. Blant annet har vi vært i kontakt med flere flyplasser som er interesserte dette.

Totalt skal det bli mellom 10 og 15 pianoer som står rundt omkring i Norge i løpet av 2016. Søkerne må ha en plan for hvilke prosjekter de skal gjøre med unge musikere, slik at de får brukt det som en formidlingsarena med «skjulte konserter».

– Kommer det til å være mye aktivitet rundt de parkerte pianoene fremover?

– Vi ønsker jo at det skal være et prosjekt som så mange som mulig kan hekte seg på, i hvert fall de som jobber med å fremme unge musikere. Blant annet jobber vi med å få til samarbeid med ulike konsertscener og festivaler, som kan holde konserter og gjøre stunts. Så det er bare å ta kontakt hvis man ønsker å for eksempel spille med bandet sitt, eller å gjøre andre prosjekter her. Vi ønsker det skal være masse aktivitet rundt flyglene!

Prosjektet er realisert ved hjelp av midler fra Sparebankstiftelsen DNB.

Parkert Piano

 

Philip Granly og Erlend Skomsvoll

Philip Granly og Erlend Skomsvoll i konsentrert samspill

 

Sebastian Egebakken Svenøy

Sebastian Egebakken Svenøy, 11 år. Fra “Musikk på Majorstuen”, et nystartet prosjekt for talentfulle barn i regi av Barratt Due musikkinstitutt og Majorstuen skole

 

Isabel Sandersen og Christina Johnasson

Isabel Sandersen, 14 år og Christina Johansson, 13 år fra “Musikk på Majorstuen”

 

Synne Sanden og Ingunn Sand

Synne Sanden sang vakkert, og ble premiert med en rose av JM Norways daglige leder Ingunn Sand

 

Pianolærere fra Norges Musikkhøgskole

Det går fort i svingene når Norges Musikkhøgskoles pianolærere spiller 8-hendig!

 

Bra oppmøte på Østbanehallen

Bra oppmøte på Østbanehallen, med mange nysgjerrige forbipasserende

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *