Bladspiller en hel symfoni, eller to

 
 

Tysk-skandinavisk musikkuke

Påskeferien 2015 gikk det 53. TSM av stabelen i Scheersberg nord i Tyskland. Tysk-skandinavisk musikkuke er et orkesterkurs hovedsakelig bestående av musikkstudenter og ungdommer på talentprogrammer, men også noen amatørmusikere. Alt blir organisert av den uerstattelig Heinz-Otto, som har vært der i mange år for å gjøre livet på kurset litt lettere og mindre hektisk for alle oss.

Musikalsk leder for kurset er den svenske dirigenten Mika Eichenholz. En meget kompetent dirigent som har ledet orkestre i verdensklasse. Eichenholz krever mye av musikerne, men er samtidig motiverende og inspirerende. Ikke bli forundret om du får hører en god historie eller to om kjente musikere i baren om kveldene.

En annen viktig del av kurset er instruktørene. Alle er profesjonelle musikere fra Tyskland og Norden. I tillegg til tuttiprøvene er det gruppeprøver og ensemblespill. Hvert år øver deltakerne inn ensemblemateriale med gruppene som blir framført på de tre huskonsertene som blir holdt.

På huskonsertene er det mulig for alle slags mindre ensembler å spille repertoar de selv ønsker å vise fram. Onsdagen er det orkesterslakt. Da er det lov å ta seg en øl eller to mens man bladspiller en hel symfoni, eller to, tre mindre stykker.

Påskesøndag er det først en liten konsert, for koret og frivillige fra orkestret, under påskemessen i kirkene i nærheten av der vi deltakere bor. Senere drar alle til Rendsburg, omtrent en times busstur unna, for å spille en stor konsert. Dagen etter holder vi avslutningskonsert i Scheersberg. Etter konserten så blir det holdt en stor fest, der det også er en midnattskonsert der alle som vil har en siste sjanse til å framføre noe.

Kurset er en hektisk og krevende uke med stor musikk og mange prøver, men er fint balansert ved alt det sosiale som skjer på kveldene. Personlig har jeg vært på utrolig mange slike kurs, men det er ikke ofte man får være med på noe som både holder høy standard, og også har et så avslappet, hyggelig og spennende atmosfære som her. Kom på kurset og møt dyktige unge menneske fra hele Europa, og opplev en litt annerledes påske enn du er vant til.

 

Mvh

Gustavo Cardoso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *