Young in Prison

 

 

At the Music Crossroads Centre here in Lilongwe there are a number of projects running, and among them is the Young in Prison programme. The programme (YiP) has been active in Malawi since 2009, and is now up and running at three different locations throughout the country; Kachere, Bzyanzi, and Mzuzu Reformatory Centers.

Youth empowerment though the arts, is a key sentence to the programme`s philosophy. YiP focuses on giving the juveniles a successful reintegration into society by using creativity to work on obtaining life skills, essential to life outside the prison. On the ground work mainly consists of creative workshops expanding from acoustic music, choir, dance and drama, to fine art, tailoring and fishnet making. In addition to the reintegration programme applied through the workshops, YiP also offers a mentoring and a post release programme to a group of selected, motivated children.

As a volunteer on this programme, I get to go to Kachere Reformatory Centre twice a week to assist facilitating and to conduct workshops. I work closely with the juveniles, teaching a variety of music skills as well as implementing life skills such as teamwork, patience, stress management and self-esteem. Working on this project can be tough considering ones workplace, but it is also very rewarding.

Young in Prison is a Dutch NGO (non governmental organization) founded by college student Noa Lodeizen in February 2002. During a visit Pollsmoor Prison in South Africa, she witnessed that many juvenile prisoners were not receiving the special attention that juveniles need. Later on, this led her to establish YiP to offer a reintegration programme to juvenile prisoners. Now, 10 years later, Young in Prison is active in three countries; South Africa, Colombia and Malawi.

″Young in Prison works according to the principle that all youths deserve a second chance, also those that have found themselves in prison.″

 

If you find this project interesting, I strongly recommend that you check out their web-page at:

http://www.younginprison.nl/page=site.home

or on facebook at:

https://www.facebook.com/younginprison?ref=sgm

 

 

Image007-Optimized  DSC_0007 (FILEminimizer)  PC060183 (FILEminimizer)  Image005-Optimized   og en gangtil  last ned (2)

 

 

 

Espen
Espen

”Hvor er Espen?” Dette er et spørsmål vi ofte stiller hverandre fordi han stort sett er over alle hauger og blir kjent med nye folk. Espen spiller bass, men det er langt i fra hans eneste talent. Allerede etter noen få dager på forberedelseskurs hadde gruppen blitt orientert om hans mange interesser og lidenskaper innen musikk og kultur. Instrumenter han behersker er for eksempel piano, ukulele og ikke sjeldent slår han til med en og annen falsettone. Han er generelt sett sulten på å lære. Han tripper på stolen etter å få vise hva han er god for. Det er mye av grunnen til at han drar til Malawi.

Målene Espen har satt seg for det kommende året er ikke lite ambisiøse. Blant annet ønsker han å ta fatt på Malawis morsmål, chichewe, og lære seg ett og annet afrikansk instrument. En barnslig entusiasme fyker over ansiktet hans hver gang han høyt og tydelig erklærer hva hans neste mestringsprosjekt skal bli. Med sine 19 år er Espen minstemann i gjengen. Faktisk satt han midt i en russeknute da han fikk nyheten om at han skulle reise til Malawi. Allikevel skal han få voksenpoeng for å begi seg ut på denne reisen og vite hva han vil med livet sitt. Det er heller ikke å forakte at han er sosial, omsorgsfull og flink til å ta vare på de rundt seg. Da kan vi også godta at han er litt strebende og er over alle hauger med nye prosjekter.

Espen liker å sitte med kontrollen og oversikten, og han innrømmer at det kommer til å bli en positiv utfordring i Malawi; å komme bort fra det kjente, slippe kontrollen og bevege seg mot ukjente horisonter. Nå er Espen klar for nye eventyr og et helt nytt kapittel – i Malawi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *