Privat bru, K20,- Ingen vandrestav!

 

 

Blant de mest iøynefallende og interessante konstruksjonene i Lilongwes Old Town finner vi de mange hjemmesnekrede gangbruene som strekker seg over Lilongwe River. Disse tilsynelatende ustødige trebruene ser ut som noe som en barneskoleklasse kunne ha limt sammen på en ekskursjon til vitenskapssenteret, men i motsetning til ispinner og superlim bærer disse bruene deg faktisk relativt trygt over til den andre siden. Som en av de raskeste og enkleste måtene å krysse elven på, er det ikke så rart at de er populære, og til prisen av 20 kwacha (tilsvarende 40 øre) får du krysse broen. Men ikke dersom du må benytte deg av vandrestav (se skiltet)!

Når en krysser er det lett å la blikket falle ned på det ustødige underlaget, gjennom «plankene» og ned i elven. Det kan jo være lurt å se hvor du trår, plutselig mangler det en planke eller to. Nå skal det også sies at hvem som helst kan sette opp en bru, noe som det ved første øyenkast også kan se ut til å ha gjort. Det knirker og det svaier, og i noen tilfeller er det et under at det er de samme bruene som står oppreist fra gang til gang jeg er i byen.

Å krysse en av disse bruene er som et lite Indiana Jones eventyr på tur til og fra butikken, men det går ikke akkurat særlig fort over sammenlignet med de lokale. Dette til tross for mitt ellers så raske «Norwegian-pase». Det kommer nok til å ta en liten stund før jeg blir helt komfortabel med å løpe over for å rekke butikken før den stenger.

2525   2323   2626

Espen
Espen

”Hvor er Espen?” Dette er et spørsmål vi ofte stiller hverandre fordi han stort sett er over alle hauger og blir kjent med nye folk. Espen spiller bass, men det er langt i fra hans eneste talent. Allerede etter noen få dager på forberedelseskurs hadde gruppen blitt orientert om hans mange interesser og lidenskaper innen musikk og kultur. Instrumenter han behersker er for eksempel piano, ukulele og ikke sjeldent slår han til med en og annen falsettone. Han er generelt sett sulten på å lære. Han tripper på stolen etter å få vise hva han er god for. Det er mye av grunnen til at han drar til Malawi.

Målene Espen har satt seg for det kommende året er ikke lite ambisiøse. Blant annet ønsker han å ta fatt på Malawis morsmål, chichewe, og lære seg ett og annet afrikansk instrument. En barnslig entusiasme fyker over ansiktet hans hver gang han høyt og tydelig erklærer hva hans neste mestringsprosjekt skal bli. Med sine 19 år er Espen minstemann i gjengen. Faktisk satt han midt i en russeknute da han fikk nyheten om at han skulle reise til Malawi. Allikevel skal han få voksenpoeng for å begi seg ut på denne reisen og vite hva han vil med livet sitt. Det er heller ikke å forakte at han er sosial, omsorgsfull og flink til å ta vare på de rundt seg. Da kan vi også godta at han er litt strebende og er over alle hauger med nye prosjekter.

Espen liker å sitte med kontrollen og oversikten, og han innrømmer at det kommer til å bli en positiv utfordring i Malawi; å komme bort fra det kjente, slippe kontrollen og bevege seg mot ukjente horisonter. Nå er Espen klar for nye eventyr og et helt nytt kapittel – i Malawi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *