I reggaeparadis

 
 

Ingvill, en av Musikk og Ungdoms to fredskorpsdeltakere i Malawi forteller om sitt møte med reggaemusikk.

 

I Malawi er reggaemusikken overalt. Klokken 4 om morgenen, til frokost, lunsj og i de sene nattetimer spilles det reggae. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke kunne så veldig mye om denne sjangeren før jeg dro hit. Til og med uten at jeg hadde hørt så mye på denne musikken, ville jeg nok kanskje også svart nei om noen skulle finne på å spørre meg om jeg liker reggaemusikk. Etter at jeg nå har vært her i mer enn 2 måneder kan jeg definitivt si at jeg nå har et mye større innblikk i denne sjangeren.

 

Rytmen er nok det som er viktigst, og etterslagene som kommer i gitaren. Det gjør at hvertfall jeg får en veldig rar måte å danse til denne musikken på.  Jeg prøver å følge gitarens karkateristiske etterslag. Jeg begynner med å trampe litt med beina. Samtidig prøver jeg å holde en slags puls med resten av kroppen. Det ser ikke spesielt bra ut, men det en en musikk man føler at man må danse til.

 

Et annet viktig kjenntegn ved malawisk reggae er også bruken av synth. Man starter da ikke et reggaeband med respekt for seg selv uten å ha minst én keyboardist! Hovedkeyboardisten spiller da helst en ganske gjennomtrengende trompetsynthlyd som har leadstemmen i bandet. Et mellomvers er også spilt på denne synthen.

 

Jeg har også lært at enhver sang og enhver type musikk kan gjøres om til reggaemusikk. Bare legg til den svært gjenkjennelige rytmen og litt trompetsynth og du har en reggaelåt. Pop-reggae? Check. Gospel-reggae? Check. Someone like you av Adele i reggaeversjon? Check. Careless Whisper av George Michael i reaggeversjon? Jada, absolutt!

 

Men når dette så er sagt, så er det absolutt også en musikksjanger som har vokst på meg. Og flere av musikerne jeg har jobbet med her i Malawi har skrevet og fremført noen virkelig fine sanger, som er personlige og handler om egne opplevelser eller ønsker de har for verden eller seg selv.

 

Så jeg må da si at etter to måneder i Malawi har jeg blitt en reggaefan, og det var noe jeg aldri hadde trodd før jeg kom hit!

 

sofie
sofie

Sofie er prosjektleder i JM Norway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *