Hva er klokka? African Time!

 
 
Musikk og Ungdoms fredskorpsdeltaker i Malawi brukte litt tid på å vende seg av med å stole på klokka.

 

”African Time” er det første begrepet jeg ble kjent med da jeg kom hit. Det er en tilpasning til en annen kultur. Jeg tenkte at jaja, det skal jeg klare. Jeg har da reist ganske mye før, og det spennende er nettopp å møte og bli kjent med nye mennesker og en ny kultur. Men African Time er noe gjennomgående, som for en europeer som meg er vanskelig å bli vant med.

 

Det første er selvfølgelig hele ideen om klokkeslett. Sier man at konsertstart er klokken åtte så er det ingen som er der klokken åtte. Om man er heldig har lydprøven begynt klokken åtte. Men etter to måneder her er tror jeg likevel at konserten starter klokken åtte, og møter opp rundt åtte.

 

Planlegger man en korøvelse er det på samme måten. Den skal begynne klokken tre, men de fleste kommer – om man er heldig – nærmere fire. Jeg har planlagt en kjempebra øvelse, hvor vi skal gjennom sååå mye, også får kanskje gjort halvparten. Da er det lett å bli irritert på African Time!

 

Klarer man likevel å glemme klokken litt, og kjenner på de bra tingene med African Time, så er det mye. Folk her er ikke stresset. Man lever i nuet. Det å komme seg fra A til B handler ikke nødvendigvis om å komme seg til B fortest. Kanskje er reisen vel så viktig. Jeg har nå vært her i 3 måneder og innrømmer det: jeg har begynt å like African Time.

 

Og jeg forstår hvorfor man er så stresset i Norge hele tiden. Klokken styrer alt! Her er tempoet akkurat sånn som det skal være. Og mens mzunguen (hvit person, altså meg) kan stresse med all planleggingen som går i vasken, så er det ingen andre som stresser. Og ingenting er vel bedre enn det.

 

Så betroelsen er: jeg liker African Time, det er deilig å slippe stresset og deilig å slippe å være så forberedt hele tiden. Men jeg har fortsatt ikke klart å kvitte meg med armbåndsuret mitt.

sofie
sofie

Sofie er prosjektleder i JM Norway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *