Reisebrev fra Lilongwe

 
 

Hvordan har det gått så langt? Her kommer en liten rapport fra Ingvill og Henrik!

 

Menneskene som kommer hit har virkelig lidenskap for musikken, og svært mange av dem har kjempet mot familie og konvensjoner for å få lov til å satse på musikk. Så når de er på senteret øver de masse og gir alt. Et vanlig syn er å se gutter (det er ikke så mange jenter her dessverre, de har enda større vanskeligheter med å kjempe mot familie og konvensjoner) sitte med en lånt gitar og øve i bakgården. Ellers er det mulig å låne trommesett og øve i det ene klasserommet som er her. De har også keyboards til låns (men da trenger man jo elektrisitet, og det er ikke alltid det er tilgjengelig). Senteret er også tilgjengelig for band som trenger et sted å øve, og det er flere band som er tilknyttet organisasjonen. Et av dem er Konkalazi, som også har besøkt Norge. Husbandet er Music Crossroads band, som tilbys medlemmer som ønsker å spille sammen, men ikke nødvendigvis har et band.

 

Det er også to kor tilknyttet senteret. Det ene, Hear us, er et barnekor som samler barn fra forskjellige barneskoler i nærområdet. De bruker både dans og trommer i tillegg til sang. Det andre heter Model Choir og er et voksent blandakor. Ønsket er at dette koret skal være en modell for andre kor i Lilongwe og holde et høyt nivå. Medlemmene er spesielt motiverte sangere som også synger i andre kor i kirker rundt omkring.

 

Vi har etter noen uker med introduksjoner og språkkurs blitt mer og mer involvert i arbeidet på senteret. Ingvill har fått en del sangelever og jobber med begge korene på senteret, men blir også tilkalt til kor utenfor senteret som trenger hjelp av en sangpedagog. Henrik gir fiolintimer og er også involvert i teoritimene til Lackson og Gladson, som er lærerne fra senteret. Han assisterer dem og er vikar innimellom.

 

Klasserommet på musikksenteret.

 

Vi har også vært på to musikkfestivaler som er blitt arrangert i Malawi. Music Crossroads er nemlig også representert rundt omkring i landet, og assisterer med å finne artister og band til festivaler og konserter som skjer. Den første festivalen vi var på var Blantyre Arts Festival, den foregikk i Blantyre, som er den andre store byen i Malawi. Her var det flere av de mest kjente malawiske artistene og bandene som spilte. Og det var også en barnefestival, bildeutstilling og skuespill som en del av festivalprogrammet. Vi var med på en trommeworkshop med den amerikanske perkusjonisten Leon Mobley, som endte med en fremføresle på festivalens første dag. En artig opplevelse!


Den andre festivalen, Moon Rock festival, var en ren musikkfestival som fant sted i Chintheche i Nkahata Bay nord i Malawi. Her spilte flere av bandene som er direkte knyttet til Music Crossroads-senteret. Av de kan nevnes, Konkalazi, Mafilika og Music Crossroads band. Henrik spilte fiolin sammen med Konkalazi og Music Crossroads band. Ingvill var publikum og mistet stemmen i løpet av festivalen, så en kan vel si at det var en vellykket tur.

 

Så kort oppsummert er vel det hovedtrekkene av de første ukene her. Vi gleder oss masse til fortsettelsen!

 

Scenen i bakgården til Music Crossroads-senteret i Lilongwe

 

 

 

 

 

sofie
sofie

Sofie er prosjektleder i JM Norway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *