Reisebrev fra Orkester Norden

 
 

Orkester Norden er et symfoniorkester bestående av 70-100 unge musikere fra de nordiske og baltiske landene (Danmark, Island, Finland, Sverige, Estland, Latvia, Litauen og Norge). Orkesteret ble dannet i 1993 som Esa-Pekka Salonen som musikalsk ansvarlig, og ble administrert av det svenske musikkrådet før Rolf Gupta og musikkonervatoriet i Kristiand tok over i 2008. Musikk og Ungdom gir hvert år reisestøtte til enkelte musikere for å være med på Orkester Norden-samling, og her følger et reisebrev fra Elisabeth Teigen som fikk støtte fra oss i år:

 

 

Da var jeg tilbake fra orkester norden. Hele turen har vært bare helt fantastisk på alle måter!
På kurset i Kristiansand var det veldig mye spilling, rundt 10 timer om dagen i orkesterprøver og gruppeprøver etter instrumentene. Det var veldig lærerikt og vi hadde veldig flinke instruktører! Hun på cello heter Eeva Rysaa og jobber til daglig i det finske kringkastingsorkesteret. Hun hjalp til at det ble en kjempebra cellogruppe:)

 

 

I Italia spilte vi vår første konsert i Todi etter å ha overnattet i en fjell-landsby i Cortona. Konserten var i en slags katedral som ga helt utrolig mye klang, faktisk litt for mye, men det passet godt med fiolinkonserten av Nørgård som er samtidsmusikk, jeg synes dermed det ble lettere å forstå hele stykket. Dagen etterpå var det tidlig avgårde etter lite søvn videre til Ravello. Dette tok litt lengere tid enn beregnet, og etter 10 timers busstur kjørte vi bare oppover og oppover i fjellene på smalere og smalere veier, før vi kom til utescenen i Ravello på nedoverveien på andre siden av fjellet. Scenen var bygd i et stillas som gikk “ut av fjellet”, 1500 moh. (det var med andre ord ikke gøy for tubaisten med høydeskrekk som satt bakerst på denne scenen:).
Etter denne konserten kjørte vi videre til Napoli og overnattet der, dagen etter bar det videre til Roma hvor vi fikk spille en kjempebra finalekonsert i en av kirkene.

Å ha selve Jorma Panula som dirigent var også en opplevelse jeg ikke ville vært uten. Han var en kjempegod dirigent som fikk oss virkelig skjerpet (selv om vi var trøtte og slitne), og fikk orkesteret til å låte som det skulle.
Antje Heithaas som spilte solo på Sibelius fiolinkonsert var også en kjempeinspirasjon. Utrolig blid og hyggelig dame, og så ekstremt flink og tydelig! :-)

Det å ha blitt kjent med så mange nye og ikke minst FLINKE musikere i orkesteret har vært utrolig morro, faktisk over alle forventninger. Det var ikke mange nordmenn med der, vi var faktisk bare 2 på fiolin og meg på cello blant stryk.
Tusen takk igjen for støtten fra dere.

Masse hilsner fra
Elisabeth Teigen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *